4 Temmuz 2014 Cuma

İnterbus Macerası 2. Bölüm-Üsküp

Selanik'ten sonra yola koyulduk ve aynı gün akşam saatlerinde Makedonya'nın başkenti Üsküp'e vardık.

Üsküp küçük bir şehir, ortasından Vardar Nehri ile ikiye ayrılıyor.Nehrin doğu kısmında müslümanlar yaşıyor. Şehrin bu kısmı daha otantik ve eski. Batı kısım ise Hristiyan halkın  yaşadığı kısım. Burası daha modern çizgiler taşıyor.Yapılar daha yeni.

2000 li yıllarda iç çatışmalar yaşanmış şehirde. Bu çatışmadan sonra hristiyanlar ve müslümanlar  iyicene kopmuş birbirlerinden.

Dediğim gibi şehir küçük ve turistik açıdan çok rağbet görmemesine rağmen, Vardar Nehri üzerinde 2.Murat döneminde muhteşem taş köprü ve onun replikası sayılabilecek modern çizgiler taşıyan diğer 2 köprü , yeni binaların mimarisi ve o küçücük meydanlarında onlarca büyük ve ihtişamlı heykelleriyle ilgi çekici hale gelebiliyor.


Ünlü Üsküp köftesi yemelisiniz dediler, gittik yedik.Şehrin doğu yakasında  Destan adlı bir mekandı sanırım.Standart bir mekan, standart bir köfte,uygun fiyatlar.adet yerini bulsun işte :)

Köftemizi yedikten sonra Üsküp'ün sokaklarında kaybolalım dedik.Gerçektende kaybolduk :) Üsküp kalesi gece olduğu için kapalıydı içine giremedik ama çok da bir özelliği yok zaten. İstanbul'da bol bol var o kalelerden surlardan.
Müslüman tarafının sokaklarını Tahtakale sokaklarına benzettim ben.Çarşısı küçük ve tatlı.Esnaf tek tük de olsa Türkçe biliyor.

Geceyi şehrin batı tarafında sonlardırdık. Daha haraketli tabii. Nehir boyu cafeler kalabalık.Dünya kupasınında etkisi var tabii sanırım.
Meydanda festival vardı şansımıza.Konser ve ateşli akrobasi gösterileri falan. Eğlenceliydi.
Üsküp'ünde birası ünlüdür dediler,girdik bir mekana içtik.Kırmızı Tuborg'un sulu hali gibi geldi bana.
Üsküp'ün para birimi dinar. Mekanlar Euro alıyor lakin para üstünü bir sürü dinarla veriyorlari dikkat...

Sözün kısası harbiden küçük, şirin ve ucuz bir şehir.
Gece Üsküp'ten çıkıp Budapeşte'ye doğru yol alıyoruz.İlk konaklamamız Budapeşte! Bunu belirtiyorum çünkü sabırsızlıkla bekliyorsunuz konaklama zamanlarını :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder